Теорията на цветовете и комуникацията

Всеки иска да общува лесно с хората и комуникацията да е разбираема, достъпна и бързо да достигате до общ език с човека отсреща…А знаете ли, че има теория за типовете хора като цветове, която улеснява това.  Тя е на известният Том Шрайтер (Големият Ал). Той казва, че първо трябва да определим що за човек е нашият събеседник и след това да се обърнем към него на „неговия” език. Зелен, син, червен и жълт- това съвсем не са познатите ни сангвиници, холерици, меланхолици и флегматици…Всеки цвят олицетворява определен типаж с неговите качества и недостатъци. И по този начин, може когато откриете отличителните черти, лесно да познаете и предложите какво би заинтригувало човека срещу вас. Стана ли ви интересно, ето и какво предствляват точно:

Жълтите:  Те обичат да помагат! Добри, грижовни, дружелюбни. Лесно създават приятелства и имат много познати. Ще заговорят новия колега, ще споделят десерта, дори в автобуса ще намерят познати. Недостатъците им- нерешителни и понякога твърде съчувстващи (хората се възползват от това). Не се интересуват от технологиите и процеса, по скоро искат да знаят как вашият продукт/услуга може да е в помощ на хората. И с какво могат да допринесат те самите…

Сините: За тях е важна веселбата! Общителни, купонджии, забавни и оптимистични хора. Те обичат да са в центъра на внимание и винаги са приятна компания. Ако ги поканите някъде, те обикновено идват с приятели. Сините са над нещата и харесват фирмени мероприятия с купони. Недостатъците им- не винаги изслушват и понякога приемат несериозно задачите.

Червените: Естествените лидери! Те знаят какво искат и как да го постигнат. Често съветват, дори заповядват на другите какво да правят. Отлични организатори. Обичат парите и да се изявяват, не са притеснителни. Харесват предизвикателствата, състезателен тип са и ценят признанието. Стремят се да печелят, чудесни са за ръководители. Недостатъците им- силно его, понякога трудно приемат критика и чуждо мнение.

Зелените: Затворени интелектуалци! Не са душата на компанията, но пък в своята си сфера обикновено са експерти. Трябва им повече информация, обичат да проучат нещата преди да вземат решение. Забелязват детайлите и са стеснителни. Спечелите ли веднъж доверието им, са лоялни и много отговорни. Недостатъци им- изглеждат студени и са малко скучни, трудни са им взаимоотношенията.

Разбира се има и много комбинации, но винаги единият от цветовете е преобладаващ!Определете за себе си кой цвят сте и тренирайте с вашите познати, така ще ви стане интуитивно след време да разпознавате хората и какви са техните скрити желания и ценности!

                                                                                                               Автор: Надя Барбова

 

Вашият коментар