Икигай

Икигай (生 き 甲 斐) е японска концепция за живота. Тя може да се опише по различни начини: „осъзнай двигателя, причината, която те кара всяка сутрин да ставаш от леглото”; „ усети радостта да си винаги зает”; „ изпитай страстта към дейност, която ти носи удовлетворение”… Но всичко води към едно – „Разбери причината да си на тази земя, причината да бъдеш “.

Според японците, всеки човек си има икигай. Икигай е онова, което те изпълва с удовлетворение и радост. Насърчава те да забравиш за времето, придава смисъл и пълнота на всеки твой ден. Но в същото време е от значение за другите, за света около теб.

И изглежда е една от причините, които обясняват необикновеното дълголетие на японците, особено тези от остров Окинава.Там броят на столетниците e 24,55 на всеки 100 000 жители  – много по-висок от средното за света. Когато се търсят причините, поради които жителите на този остров в южна Япония живеят по-дълго, отколкото в което и да е друго кътче на планетата, се счита, че освен храненето, простия живот на открито, зеления чай и субтропичния климат, един от ключовете към дълголетието им е икигай, който дава посока на живота им.

Но в какво точно се състои? И как може да се постигне?
Не преставаше да ни учудва фактът, че този оазис на почти вечния живот се намира именно на Окинава, където по време на Втората световна война са погубени 200 000 невинни живота.
Вместо да таят омраза към нашествениците обаче, жителите на Окинава се уповават на ичариба чоде – тукашен израз, който означава: „отнасяй се с всеки човек сякаш е твой брат, дори това да е първата ти среща с него.“

Грижата за приятелствата, леката храна, редовната почивка и умереното физическо натоварване несъмнено са част от формулата на здравето и дълголетието, но в центъра на тази joie de vivre или радост от живота, която ги кара да добавят години към живота си и да продължават да се наслаждават на всяко утро, е личният икигай на всеки от тях.

Икигай се крие вътре в нас и се нуждае от търпеливо изследване, за да достигнем до най-дълбоките недра на съществото си и да го намерим. Според кореняците от Окинава – островът с най-висок индекс на столетници в света, икигай е причината, поради която ставаме от леглото всяка сутрин.

 Как да определим своя Икигай – като си отговорим на тези 4 важни въпроса:
1. Какво обичаш?
Да се развиваш, да даваш приноса си, да получаваш признание?
Да пътуваш, да създаваш, да си почиваш?

 • От какво се нуждае светът?
  Какви са нуждите и проблемите на хората?
 • За какво могат да ти плащат? Парите са квитанции за благодарност за стойността, която даваш на хората.
 • В какво си добър?
  Да обучаваш, да лекуваш? Да твориш, да смяташ, да планираш, да готвиш?

10 ЗАКОНА НА ИКИГАЙ – как ги прилагаме в екипа ни?

 1. Остани винаги активен, никога не се пенсионирай. Ако човек изостави онова, което обича и може да прави, той губи смисъла на живота си. Ето защо е важно да правиш смислени неща, да се развиваш, да създаваш красота или полза за останалите, помагайки и придавайки облик на своя малък свят.
 2. Приемай нещата спокойно. Бързането е обратнопропорционално на качеството на живот. Както казва една стара поговорка: „Ако вървиш бавно, ще стигнеш далеч.“ Когато престанеш да препускаш, времето и животът придобиват нов смисъл.
 3. Не яж до насита. По отношение на храненето и дълголетието важи фразата „по-малкото е повече“. Според закона на 80-те процента трябва да се храниш малко по-малко, отколкото ти се иска, за да запазиш здравето си непокътнато за дълго време. Благодарение на Уелнес продуктите ни сме намерили начин да поддържаме здравето си и добрия външен вид.
 4. Обкръжи се е добри приятели. Те са най-добрият еликсир за разсейване от тревогите – с приятен разговор, с разказване или слушане на анекдоти, със съвет, със съвместно забавление, споделяне, мечти… Всичко това прави съществуването по-леко и забавно. Или с други думи: живот заедно.
 5. Бъди във форма за следващия си рожден ден.
  Както водата е бистра и чиста, когато се движи, така и тялото, което те носи през живота, се нуждае от ежедневна поддръжка и движение, за да ти служи дълги години. Освен това, физическите упражнения водят до отделяне на хормони на щастието. Благодарение на гъвкавата ни работа, можем да бъдем активни, когато пожелаем.
 6. Усмихвай се. Приветливото и ведро излъчване привлича другите и релаксира самия човек. Добре е да си даваш сметка за нещата, които не вървят, но не бива да забравяш привилегията да си тук и сега – в този свят, пълен с възможности.
  Избери нещо, което да те кара да се чувстваш щастлив, свободен и в съответстие с твоята мисия в живота. Така усмивката няма да слиза от лицето ти и ще се отделят постоянно хормони на щастието.
  Още нещо: усмивката е заразна! Обгради се с усмихнати хора. Като нас.
 7. Обнови връзката си с природата. Въпреки че повечето хора живеят в градовете, всички ние сме създадени като част от природата. Имаме нужда често да се връщаме към нея, за да зареждаме батериите си.
  Тъй като всички имаме ежедневни задачи, потърси начин да ги правиш на открито/ сред природата.
 8. Бъди благодарен… на своите предци, на природата, на своите спътници в живота, на своите партньори в работата, на всичко, което изпълва със светлина деня ти и те кара да се чувстваш щастлив, че си жив. Посвети определен момент от деня си на благодарността – така ще увеличиш потока на щастието си.
  Хубав начин да укрепиш връзките с корените си е да намерите общо семейно начинание, което ще е полезно за всички.
 1. Живей в момента. Престани да съжаляваш за миналото и да се тревожиш за бъдещето. Всичко, което имаш, е днешният ден. Използвай го по най-добрия начин, така че да заслужава да бъде запомнен.
  Действай тук и сега! Хората, които живеят в миналото страдат от депресия, а тези, които живеят в бъдещето страдат от параноя! Не подхождай със съмнения и страхове, а действай смело!
 2. Следвай своя икигай. Някъде вътре в теб се крие една страст – уникален талант, който изпълва със смисъл дните ти и те подтиква да даваш най-доброто от себе си до последно. И както казва Виктор Франкъл – ако все още не си го намерил, следващата ти задача е да го откриеш.
  За това опитвай нови неща, заобиколи се с нови хора, търси нови възможности, опознавай нови светове, излизай от зоната си на комфорт.

Автор: Габриела Великова

Вашият коментар